Terugblik werkconferentie: Hoe breng ik mijn practoraat in versnelling?

Op 29 mei werkten er een grote groep practoren, docentonderzoekers en onderwijsondersteuners uit bijna 20 instellingen aan de vraag ‘Hoe breng ik mijn practoraat in versnelling’?

De Stichting Ieder mbo een practoraat zorgt graag voor inspiratie, ontmoeting en verdieping.Tijdens de werkconferentie werden, in samenwerking met drie adviesbureaus KplusV, ECBO, KPC Groep, diverse thema’s uitgediept. Hoe stel je een businessplan op voor je practoraat en wat zijn mogelijkheden voor financiering? Hoe stimuleer je een onderzoekende houding van docenten en versterk je hun ontwerpvaardigheid? Hoe maak je resultaten aantrekkelijk zichtbaar en zorg je ervoor dat ze geborgd worden? Hoe zorg je dat er mbo-breed en in het beroepenveld geleerd kan worden van innovatieve kernen zoals practoraten en wat vraagt dit op verschillende niveaus van de interne en externe stakeholders?

Aan het einde van de dag ging iedereen geïnspireerd huiswaarts. Heb je de conferentie gemist of wil je alles nogmaals nalezen? Hierbij alle documenten:

Een uitgebreid fotoverslag van de dag is te vinden via deze link.


  • KplusV, gespecialiseerd in het ondersteunen van publiek-private samenwerking en ondersteunt MBO-scholen bij het vinden van bekostiging voor practoraten.
  • ECBO, gespecialiseerd in onderzoek en kenniscirculatie in het MBO, ondersteunt onderzoeksprogramma’s en traint leraren in onderzoeksvaardigheden.
  • KPC Groep, gespecialiseerd in het ontwikkelen van de school als lerende organisatie.