Masterclass Waardevol Onderzoek

Op 12 februari vindt de Masterclass ‘Waardevol Onderzoek’ plaats. Dé dag volledig in het teken van de meerwaarde van onderzoek voor practoraten. We richten ons op hoe je het onderzoek binnen je practoraat meer vorm en richting kan geven.

Wat kun je van deze dag verwachten?
Een dag vol ontmoeting en inspiratie. Nieuwe contacten voor uitbreiding van je netwerk en concrete handvatten die (jou in) je eigen practoraat verder helpen. Er bestaan veel vragen en opmerkingen rondom het thema onderzoek binnen mbo. Onderzoek in een practoraat bij voorbaat in een hokje stoppen of dichttimmeren lijkt weinig zinvol. Daarom gaan we tijdens deze masterclass verkennen hoe practoren zelf vorm kunnen geven aan onderzoek. We verkennen met elkaar wat ‘goed’ onderzoek binnen een practoraat betekent, hoe je een onderzoek opzet en hoe je gebruik kunt maken van bestaande kennis, netwerken en tools om onderzoek te doen. We gaan van verdiepende colleges naar praktische tools, zodat je aan het eind van de dag naar huis gaat met inzichten én handvatten waarmee jij onderzoek vorm kunt geven binnen een practoraat.

Meer info en/of aanmelden: mail naar info@practoraten.nl


Programma

9.45 uur                Inloop

10.00 uur              Welkom

10.15 uur              Ontwerpgericht onderzoek
Tjark Huizinga – Master Leren & Innoveren, Saxion

In deze mini-masterclass zal (Onderwijskundige) Ontwerponderzoek centraal staan. In de masterclass gaan we het hebben over de fasen van ontwerponderzoek en het type onderzoeksvragen wat je daarmee kan beantwoorden. De rol van de onderzoeker (practor / practoraatslid) zal hierin ook aan bod komen. Welke invloed heb je op het onderzoek en de resultaten en hoe vind je een balans tussen je ontwerpende en onderzoekende rol? In de masterclass zullen een aantal projecten van de masterstudenten aan bod komen.

11.15 uur              Waardevol onderzoek: het waarom en hoe
Toon Ariens – Leergang Bouwstenen voor succesvol praktijkgericht onderzoek 

Toon deelt een aantal belangrijke lessen vanuit het hbo die voortkomen uit de leergang Bouwstenen voor succesvol praktijkgericht onderzoek. Doel van deze leergang is om senior-onderzoekers te professionaliseren in praktijkgericht onderzoek. De leergang gaat niet over “onderzoeksvaardigheden”, maar juist over vaardigheden in het hele proces rondom het doen van onderzoek. Tijdens de masterclass Waardevol Onderzoek gaat Toon in gesprek met de deelnemers over waardevol onderzoek. Toon gaat in op het waarom en het hoe van waardevol onderzoek.

13.00 uur              Lunch
Mammoni verzorgd een heerlijke lunch

13.30 uur              Kennisrotonde en kennisportal
Georgia Vasilaras vanuit NRO

NRO heeft twee handige tools ontwikkeld: de kennisrotonde en de kennisportal. De Kennisrotonde is een online loket voor de snelle beantwoording van vragen uit het onderwijs met kennis uit onderzoek. Deze vragen beantwoordt de Kennisrotonde met wetenschappelijk gefundeerde inzichten over wat wel en wat niet werkt. De kennisportal geeft toegang tot van Nederlandstalige, betrouwbare informatie voor de dagelijkse onderwijspraktijk. Georgia geeft een introductie van beide tools en laat zien hoe deze tools kunnen bijdrage aan waardevol onderzoek.

15.30  uur             Afronding
16.00  uur             Einde programma


Praktisch
De masterclass vindt plaatst bij Mammoni, Mariaplaats 14 in Utrecht. Voor route (ov/auto) en parkeren, klik hier. Parkeren kan bij parkeergarage Rijnkade, het adres daarvan is Rijnkade 3.