Vacature: Practor Welzijn en Zorg 2030 (0,6 FTE)

PRACTOR WELZIJN EN ZORG 2030 (0,6 FTE)

Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Welzijn en Zorg

Het welzijns- en zorglandschap staat voor een enorme uitdaging. In algemene zin kan er worden gesteld dat de welzijns- en zorgvraag steeds groter en complexer wordt. De realisatie van dit toekomstperspectief zal grote impact hebben op de burger, het werkveld en haar professionals, de arbeidsmarkt, het onderwijs en haar studenten. Het welzijns- en zorglandschap probeert zo goed als mogelijk te anticiperen op deze veranderingen door onder andere de focus te leggen op netwerk- en ketensamenwerking, toepassing van nieuwe technologie, competenties en gezamenlijk te werken aan scholing.

Sinds 1 juli 2018 werken in de regio van mboRijnland 37 organisaties (werkveld, overheid, onderwijs) onder de koepel van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Welzijn en Zorg gezamenlijk aan deze opgave. Een van de belangrijke pijlers is praktijkgericht onderzoek m.b.t. het ontwikkelen en verkennen van nieuwe beroepspraktijken in welzijn en zorg en de implementatie daarvan in het onderwijs. Hiervoor zoeken we een practor (0,6 fte).

Practoraat Welzijn en Zorg 2030

Het nieuw in te richten practoraat valt onder het CIV Welzijn en Zorg en richt zich op twee onderzoeksporen: werkveldontwikkelingen en onderwijsontwikkelingen.

Belangrijke werkveldontwikkelingen zijn: welzijn first (samensmelten van welzijn en zorg), slimme technologie (de mogelijkheden en uitdagingen van slimme technologie voor instellingen en de burger) en de klantvraag centraal (uitgaan van mogelijkheden en de regie van de burger en deze ondersteunen). Het tweede spoor betreft onderwijsontwikkelingen. In dit spoor zal onderzoek worden gedaan naar het effect van modulair- en certificeerbaar onderwijs en de werking van de labs (onderwijs buiten de school).

Het practoraat functioneert zo als een scharnier tussen de innovatie van de beroepspraktijk en vernieuwing van het onderwijs. Daar waar mogelijk wordt aansluiting gezocht bij lectoraten, onder meer bij CIV-partner Hogeschool Leiden.

Rol van de practor

De practor is boegbeeld, inspirator en motor van praktijkgericht onderzoek. De rol van de practor is:

 • Opstellen en coördineren van een onderzoeksprogramma, gebaseerd op vraagstukken vanuit werkveld en mbo onderwijs.
 • Uitvoeren van onderzoek in samenwerking met een team van docent-onderzoekers, studenten en partners van het CIV Welzijn en Zorg (werkveld / overheid / onderwijs)
 • Toegankelijk maken en verspreiden van de opbrengst van onderzoek door middel van publicaties, mediauitingen, conferenties, lezingen, workshops

Functie-eisen

Je bent een stevige persoonlijkheid en in staat om op een creatieve, ambitieuze en zelfstandige manier de doelstellingen van het practoraat te realiseren; je bent een netwerker die gemakkelijk verbindt, die sterk is in vraagarticulatie en in de vertaling van vragen in de praktijk naar uitvoerbaar praktijkgericht onderzoek. Je beschikt over een ondernemende instelling, je ziet kansen en benut deze voor het verwerven van nieuwe mogelijkheden en middelen. Je bent een inspirator voor zowel studenten, docenten als medewerkers van instellingen.

Daarnaast heb je:

 • minimaal een academische opleiding
 • kennis van methoden van onderzoek en ruime aantoonbare ervaring met het doen van praktijkgericht onderzoek en het vertalen van de resultaten naar werkveld en onderwijs.
 • hart voor het middelbaar beroepsonderwijs
 • duidelijke visie op en affiniteit met de ontwikkelingen in het werkveld van welzijn en zorg
 • didactische competenties met het oog op het samenwerken met studenten en het meewerken aan professionalisering van docenten.
 • uitstekende schrijf- en presentatievaardigheden

Wat bieden wij?

 • Het practoraat wordt vooralsnog ingesteld voor een periode van drie jaar. De aanstelling is in eerste instantie voor 1 jaar met uitzicht op verlenging.
 • Een contract op detacheringsbasis, op basis van inhuur of dienstverband bij mboRijnland is bespreekbaar.
 • Organisatorisch valt het practoraat Welzijn en Zorg 2030 onder Annette van Krimpen, directeur Welzijn mboRijnland / CIV Welzijn en Zorg.

Een assessment maakt deel uit van de selectieprocedure.

Wil je meer weten?

Neem voor meer informatie over de vacature van practor Welzijn en Zorg 2030 contact op met Annette van Krimpen (06 34555034) of met de kwartiermaker van het practoraat Ria van Oosterhout (06-22434313).

Solliciteren?

Ben je geïnteresseerd om als practor aan de slag te gaan bij het CIV Welzijn en Zorg? Solliciteer dan direct via https://mborijnland.nl/vacatures

Reageren kan tot 8 maart 2019. De sollicitatiegesprekken starten in de tweede helft van maart.