Practoraat

Interactieve Technologie

Dit Practoraat is verbonden aan ROC van Tilburg

Binnen het roc opereerde sinds november 2020 een groep vernieuwingsgezinde docenten, die technologieën als VR, AR, serious gaming, robotica en avatars als belangrijke instrumenten zien voor het onderwijs van de toekomst. Deze Kopgroep vormde een expertisecentrum met als plan docenten en instructeurs te gaan helpen om studenten met inzet van nieuwe technologieën op een effectieve en motiverende manier verder te brengen in hun opleiding. Het ontwikkelen, testen en experimenteren vindt plaats op de MindLabs-locatie in de Spoorzone in Tilburg.

In november 2021 heeft het ROC van Tilburg de activiteiten van deze ‘Kopgroep Interactieve Technologie’ ondergebracht in een Practoraat Interactieve Technologie. De Kopgroep, die binnen MindLabs opereert, formuleert verschillende opdrachten op het gebied van interactieve technologie. Daarnaast initieert de Kopgroep projecten om daarmee haar eigen expertiseniveau te verhogen en deze eventueel door studenten en externe partijen concreet te laten uitwerken en ontwikkelen.

Doelen

Het Practoraat richt zich op experimenteren met de toepassing van interactieve technologieën (VR, AR, serious games, avatars, AI en robots) in het onderwijs, gecombineerd met andere, meer traditionele werkvormen zoals klassikale lessen, practica en opdrachten. Wat er in de experimenten ontdekt en geleerd wordt, over wat werkt en wat niet werkt, wordt gebruikt om nieuwe onderwijsproducten te maken om het onderwijs effectiever en vooral ook leuker van wordt. Kortom: voor onderwijsvernieuwing met als belangrijkste vraag hoe interactieve technologie mbo-studenten kan motiveren.

Door projecten en experimenten in samenwerking met andere kennisinstellingen en bedrijven te realiseren, wil de Practoraatsgroep het onderwijs en de collega’s inspireren en tot de verbeelding spreken.

Onderzoek

Vijfentwintig docenten zijn een dag in de week vrij geroosterd om te experimenteren, te leren, te delen en te bouwen. Onder leiding van een Practor zijn ze bezig met kennisuitbreiding en kennisdisseminatie. Het onderzoek is gepositioneerd bij de Practor en bij een adviseur. De opbrengsten zijn niet alleen bedoeld voor het ICT-vakgebied, maar voor alle opleidingen. Zo wordt bijvoorbeeld onderzocht hoe de robots bij de zorgopleidingen gebruikt kunnen worden.

Het Practoraat werkt samen met Fontys hogescholen, de Universiteit van Tilburg, Yuverta, SintLucas en het bedrijfsleven in Mindlabs in Tilburg. De Practor fungeert daarbij als linking pin tussen docenten, onderwijs en de omgeving.


Communicatie


Betrokkenen bij het Practoraat

Practor: Geert Jan van Ouwendorp
Adviseur: Sander de Kock
Projectleider: Wim van der Maas (MindLabs)
Lab Coördinator: Daan Rutjens


Contactgegevens

Geert Jan van Ouwendorp
Locomotiefboulevard 101
5041 SE Tilburg
PIT@roctilburg.nl

Meer weten? Schroom niet en neem contact op