Soepboer wil stevigere plek voor Fries op mbo: “Ook belangrijk in de zorg en de bouw”

Het advies van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) over een zelfstandige universitaire studie Fries, met een fulltime hoogleraar gaat NSC-politicus Aant Jelle Soepboer niet ver genoeg. Hij pleit voor een practoraat op het mbo. Waar je op de universiteit een hoogleraar hebt en op het hbo een lector, heb je op het mbo een practor. “Dat is iemand die zich er echt over kan buigen”, verduidelijkt Soepboer.

“Iemand die er les in kan geven en die er ook voor zorgt dat het Fries op het mbo een wezenlijk onderdeel wordt. Zodat ook mensen die onderwijsassistent worden, in de zorg terechtkomen of de bouw ingaan er in de praktijk iets mee kunnen.”

Het Fries is voor het NSC-Kamerlid een van de belangrijke thema’s die hij in Den Haag wil aanpakken. Verder is hij de woordvoerder onderwijs voor de partij van Pieter Omtzigt.

We hebben de afgelopen decennia het onderwijs met elkaar vergooid.
Aant Jelle Soepboer

Dinsdag zal Soepboer zijn ‘maiden speech’ houden in de Tweede Kamer. Hij verklapt alvast dat hij een stukje van de toespraak in het Fries zal doen. “Maar als spreker van een minderheidstaal heb je altijd een afweging te maken. Een daarvan is: is mijn boodschap duidelijk te verstaan? Volledig Fries zal hij dan ook niet zijn.”

Naast het Fries zal Soepboers eerste Kamertoespraak gaan over de staat van het onderwijs. “Het docententekort, de PISA-uitslag die zegt dat leerlingen steeds minder lezen en rekenen; allemaal zorgelijke zaken. We hebben de afgelopen decennia het onderwijs met elkaar vergooid.”

Formatie

Een nieuwe regering is er op dit moment nog niet. Omtzigts partij NSC zit wel aan de onderhandelingstafels met PVV, VVD en BBB. “We zitten nog middenin de informatiefase”, stelt Soepboer.

“We gaan drie stadia doorlopen”, legt Soepboer uit. “Eerst praten we over de grondwet, de democratische rechtsstaat, en dat is beslist geen onderhandeling. Daarna kijken we op welke grote thema’s we elkaar kunnen vinden en tot slot: welke vorm zou een mogelijke regering kunnen krijgen?”. Soepboer weet niet of de partijen eruit komen. Hij wordt ook maar weinig geïnformeerd, zegt hij. “Wij zitten op een fijne en goede afstand, waar wij prettige gesprekken kunnen hebben als fractie, maar ik zit zelf niet aan tafel.”

Het cv van Aant Jelle Soepboer | © Omrop Fryslân

Lippen op elkaar

Over de status van het proces houdt Soepboer de lippen stijf op elkaar. “We hebben met elkaar afgesproken dat we een zorgvuldig proces doorlopen. En als je dan van tevoren naar buiten treedt en er van alles over roept, dan denk ik dat het niet bevorderlijk is voor wat we doen.”

NSC is een partij die transparantie hoog in het vaandel zegt te hebben. Is het dan niet vreemd dat de buitenwacht niet op de hoogte wordt gehouden van de status van de formatiegesprekken? “Het is heel fijn dat je open achter deuren kunt praten en dat niet de volledige pers of de volledige bevolking daar met de neus bovenop staat”, zegt Soepboer.

“Transparantie komt er zeker. Mensen kunnen ervan uitgaan dat alles op het goede moment naar buiten zal komen, dan zijn er ook geen geheimen. Alleen denk ik dat mensen ook vertrouwen moeten hebben in het proces daarnaartoe.”

In It Polytburo bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema normaal gesproken elke week met een gast actuele thema’s in de politiek. Deze keer is Andries Bakker er echter niet bij omdat hij ziek is. Kijk hier naar de volledige uitzending met Aant Jelle Soepboer.

De vorige keer heeft de vorming van een regering lang geduurd. Dat willen alle partijen deze keer voorkomen. “We hebben een verkenner aangesteld die ook formateur is geworden. Het is voor iedereen duidelijk wat de spelregels zijn. Wij houden ons zo goed mogelijk aan de spelregels. Het minste wat we kunnen doen, is zeggen: heb geduld”, stelt Soepboer.

“Geef partijen ook de ruimte om elkaar even te peilen en te kijken of er wel of niet iets in zit”, sluit hij af.

Bron: https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/16193734/soepboer-wil-stevigere-plek-voor-fries-op-mbo-ook-belangrijk-in-de-zorg-en-de-bouw