Slimme recycling van plastic, in ’t groot en in het klein

In een duurzame wereld is recycling van plastic – een grote vervuiler – heel belangrijk. Hoe doe je dat slim? In het groot, zo liet Omrin maandag graag zien op Ecopark De Wierde in Heerenveen. Hier staat een enorme fabriek, die meer dan de helft aan bruikbaar plastic uit afval haalt. Maar in ’t klein is ook goed, toonden studenten mechatronica van het Friesland College met een zelfgebouwde installatie die petflessen kan omzetten in draad voor een 3d-printer.

Twee keer per jaar komt de ‘Wiegelgroep’ bij elkaar. Tegenwoordig zonder Wiegel, die zeven jaar geleden met Liesbeth Vos de groep oprichtte om het Friesland College en de top van het Friese bedrijfsleven geregeld met elkaar om tafel te krijgen. De opzet blijft: verkennen hoe onderwijs en bedrijfsleven elkaar kunnen versterken. Zo waren maandag weer elf directeuren van verschillende bedrijven met het CvB, docenten en studenten van het Friesland College bijeen bij Omrin.

Mega installatie
‘We zoeken samen verder’, stelde Anne Hettinga van Arriva als nieuwe voorzitter van de groep. Een vast onderdeel is een kennismaking met het bedrijf, dat dit keer het gezelschap ontvangt. De rondleiding voerde nu door de gigantische afvalscheidingsinstallatie, waar per week 1.300.000 kilogram aan afval ingaat en 65 procent eruit wordt gehaald voor hergebruik. Na een ingewikkelde route door filters en banen eindigt het recyclebare plastic in balen, die naar de industrie gaan.

Het doel is 100 procent recyclen, maar 80 tot 85 procent is volgens directeur John Vernooij van Omrin voorlopig al mooi. Dat is een kwestie van nog beter scheiden, zei hij, en de industrie laten werken met materiaal dat beter geschikt is voor hergebruik.

Een plan dat werkt
Dominique Derks, de nieuwe practor Duurzaam Denken Duurzaam Doen van het Friesland College was onder de indruk. Het onderwijs en zeker ook het mbo kan in die ontwikkeling een mooie rol spelen, stelde zij. ‘Hier heb je studenten die weten hoe het werkt. Het kan zijn dat een knappe kop van de universiteit iets fraais bedenkt, maar de mbo’er zegt: leuk bedacht, maar in de praktijk werkt het niet. Dan komen zij vanuit hun kennis misschien met een plan, dat wel werkt.’

Zo konden FC-studenten Bart Dongelmans en Matice den Ouden laten zien wat voor installatie zij in drie weken hadden gebouwd om petflessen tot grondstof voor de 3d-printer te maken. Eerst in de shredder en dan smelten in een buis, waar een bruikbare draad uitkomt. Ze bouwden het apparaat aan de hand van ‘Precious plastic’, een zogeheten open source waar iedereen op internet informatie kan vinden voor het bouwen van zo’n machine. ‘We hebben ‘m op een paar punten verbeterd’, vertelde Matice. ‘Die informatie zetten wij er weer bij, zodat een ander er verder mee kan.’

Zelf gaan de studenten ook verder, om de installatie – een praktijkopdracht van het Nationaal Testcentrum Circulair Plastic – uit te bouwen tot een apparaat dat bijvoorbeeld langs basisscholen kan reizen. Hierin kunnen ook andere opleidingen van het Friesland College een bijdrage leveren. Ook Omrin kan een handje helpen. Een mooi voorbeeld, stelde CvB-voorzitter Carlo Segers, van samenwerking die aan alle kanten inspiratie oplevert.

De Wiegelgroep startte in 2013. Van de aangesloten bedrijven waren maandag bestuurders aanwezig van Omrin, Arriva, Caparis, ECOstyle, NDC, Paques, Philips, Van Wijnen, Kweekvijver Noord, Enwestdijk en Westcord.

 

Bron: frieslandcollege.nl