Van FC-foodtruck tot plasticmachine in Dag van Duurzaamheid

Tien jaar gaat een bus mee bij Arriva. En wat dan? Maak er een leuke studentenwoning van! Of: bouw ‘m om tot een ‘Vegan solar FC foodtruck’, waarmee allerlei opleidingen van het Friesland College aan de slag kunnen. De challenges op het gebied van duurzaamheid leverden een aantal frisse ideeën op, in een bijeenkomst van studenten en docenten in Saturnus in Heerenveen.

Op de Dag van de Duurzaamheid kwamen bedrijven met uitdagende vragen uit de praktijk naar het Friesland College. In gemixte teams van heel diverse opleidingen gingen studenten en docenten aan de slag. Van autotechniek tot handel of van metaal tot het FC-excellentieprogramma of keuzedeel Duurzaamheid… Overal kwamen studenten vandaan, om samen nieuwe invalshoeken te bedenken.

De challenges vormden de eerste activiteit van het practoraat Duurzaam Denken Duurzaam Doen, met practor Dominique Derks. ‘Waar het om draait’ stelde zij bij de start, ‘is kennis van de Global Goals en van de circulaire economie, vanuit je vak. Maar vooral gaat het om een open mind.’

Met of zonder wielen
De studenten lieten de geest waaien, met begeleiding van docenten die vooral de juiste vragen stelden en hun studenten zelf aan het denken zetten. Zo kwamen zij bij de vraag van Arriva – wat kunnen wij nog doen met een afschreven bus – met het idee om er een woning van te maken, die ook zonder wielen nog best is te verplaatsen. De stoelen kun je prima gebruiken. En op de plek waar de chauffeur zit, past best een douche.

Ook het plan om er een mooie FC-foodtruck van te maken, liefst met Arriva als sponsor, klonk aantrekkelijk. Van kok tot lasser en van marketeer tot creatief vakman, van alles kan er samen aan werken. En ga er dan maar mee langs festivals, scholen en noem maar op. ‘Mooi’, reageerde Jitze Hannema van Arriva. ‘Wij denken vaak in hergebruik van materialen, maar hier hebben we ’t over een derde leven.’

Plasticmachine
Hoe maak je hergebruik van plastic aantrekkelijker, met bijvoorbeeld kleine installaties? Het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics wilde van studenten weten wat er allemaal zou kunnen. Maak het product zichtbaar, was de suggestie. Als je nou een installatie in een wijk zet, zorg er dan voor dat ‘ie – liefst ter plekke – bruikbare spullen kan maken van het gerecyclede materiaal. Een bankje, een speeltoestel, bordjes voor de buurtbarbecue of wat dan ook.

En hoe maak je nou de autobranche duurzamer, door andere auto’s én een duurzame inzetbaarheid van personeel? Die vraag kwam van ABD. Voortdurend scholen en specialiseren, was het voorstel om monteurs up to date te houden. En: besteed in de theorieles voor het rijexamen ook wat aandacht aan duurzaamheid in het autorijden. Over brandstof, zuinig rijden, goede banden en noem maar op…

(Bron: frieslandcollege.nl – foto: Niels de Vries)