De toekomst van het groene beroepsonderwijs & de rol van practoraten

In een wereld die snel evolueert, vormen practoraten de schakel tussen academische kennis en de realiteit van de beroepspraktijk. Ze zijn essentieel voor het opleiden van de groene veranderaars van morgen. In deze podcast gaan Sara Albone (o.a. practor Dierenwelzijn) en Marc van der Meer (o.a. lid kwaliteitscommissie Practoraten.nl) in gesprek met Tjip de Jong. Over het belang van vakmanschap en waarom dit inherent gekoppeld is aan betekenisvol en regionaal praktijkonderzoek.

  • In deze podcast staat het mbo beroepsonderwijs centraal en specifiek de groene en blauwe sector. Hieronder verstaan we vraagstukken en opleidingen gericht op voeding & technologie, teelt, biodiversiteit, water en veehouderij.
  • Aan de hand van diverse voorbeelden uit de praktijk, zoals uit de pluimveesector, rundergezondheid en prangende ecologische kwesties, brengen ze de volgende stap van praktijkonderzoek in kaart en de rol die practoraten hierin spelen.
  • Ook bespreken ze hoe onderzoek (in de brede zin van het woord) een rol van betekenis kan spelen in bestaande mbo curricula en wat dit vraagt van docenten, studenten en werkveld.

Gasten:

  • Sara Albone
    Zij is dierenarts en practor Dierenwelzijn en Gezondheid aan Aeres mbo Barneveld. Ook is Sara docentenopleider bij Aeres hbo Wageningen. En voor diegene met een goed geheugen: ze was mbo docent van het jaar in 2013!
  • Marc van der Meer
    Hij is zelfstandig onderzoeker, onafhankelijk adviseur mbo-sector. Ook is Marc lid van de Kwaliteitscommissie van Stichting Practoraten.nl

Deze podcast is ontwikkeld in samenwerking met ‘Stichting Practoraten.nl’ (voorheen: Ieder MBO een practoraat). Kijk voor meer informatie, bronnen en achtergrondinformatie op Tjipcast.nl

Bekijk de podcast


Zie ook: